BYGG- OCH ANLÄGGNINGSPROGRAMMET (BA)

En utbildning där målet är att öppna dörren till arbete inom bygg- och anläggningsbranschen.

På Bygg- och anläggningsprogrammet (BA) lär du dig grunderna i något av alla de yrken som finns inom byggbranschen. BA är för dig som vill ha ett omväxlande arbete med många möjligheter. Resultatet av ditt arbete blir påtagligt och bestående. Du skapar något för framtiden. Bygg- och anläggningsarbete är ofta lagarbete, där många olika hantverk samverkar på vägen från idé till slutbesiktning. Det är viktigt att kunna fungera självständigt inom detta team.

Som lärling hos oss kan du inrikta dig mot flera olika yrken. Du får dessutom en grundlig översikt om de olika yrkesområden som i övrigt finns knutna till BA.

Första tiden i skolan lär du dig grunderna i ditt yrke och går därefter ut på praktik tre dagar per vecka. I yrkesteorin lär du dig bland annat viktiga saker om arbetsmiljö och olika material och verktygs namn och egenskaper.

Exempel på yrkesutgångar är väg- och anläggningsarbetare, snickare, målare, plåtslagare m.fl.

InriktningarByggelever

Mark och anläggning

Du lär dig om markarbeten, platt- och stenbeläggningar m.m. Inriktningen ger möjlighet till jobb som t.ex. väg- och anläggningsarbetare.

Husbyggnad

Du lär dig om byggnation och renovering av byggnader och andra anläggningar. Inriktningen ger möjlighet till jobb som t.ex. golvläggare, murare, glastekniker, ställningsbyggare eller träarbetare.

Måleri

Du lär dig om ny- och ommålning, uppsättning av olika väggbeklädnader och färg. Inriktningen ger möjlighet till jobb som t.ex. byggnadsmålare.

Poängplan för BA inriktning Mark och anläggning (PDF, 289 KB)

Poängplan för BA inriktning Husbyggnad - träarbetare (PDF, 291 KB)

Poängplan för BA inriktning Husbyggnad - golvläggare (PDF, 119 KB)

Poängplan för BA inriktning Målare (PDF, 289 KB)

Uppdaterad: