Måleri

Du lär dig om ny- och ommålning, uppsättning av olika väggbeklädnader och färg. Inriktningen ger möjlighet till jobb som t.ex. byggnadsmålare.

Att vara målare är ett praktiskt och kreativt yrke. Du lär dig om och utför arbeten som underarbeten, spackling, grundning, målning, tapetsering, dekoration, lasering och marmorering.

Du kommer få möjlighet att jobba nära bland annat inredare, arkitekter, ingenjörer, konservatorer och kulturarbetare. Det är delvis ett socialt yrke där du kommer träffa människor, samtidigt som du får arbeta fritt och ta ett eget ansvar.

Som målare arbetar du i olika typer av miljöer så som bostäder, kontor, skolor, sjukhus och industrier. Sommartid sker den större delen av arbetet i utomhusmiljö och vintertid inomhus.

En arbetsdag är sällan den andra lik. Som målare blir du specialist på ytor och det är ett fritt hantverksyrke där du kan få nytta av din kreativitet.

Efter din gymnasieutbildning kan du börja arbeta som lärling, om du har minst E i alla kurser från gymnasiet får du tillgodoräkna dig 3000 timmar i din lärlingsbok.

Inspirationslänkar

Att gå ett yrkesprogram kan förändra livet

Uppdaterad: