RESTAURANG OCH LIVSMEDEL (RL)

En utbildning där målet är att öppna dörren till arbete inom restaurang och livsmedel.

Restaurang- och livsmedelsprogrammet (RL) passar särskilt dig som är intresserad av att i framtiden jobba inom restaurang, bageri, konditori, catering eller livsmedel i butik. När vi äter ute på en restaurang, beställer hem mat eller köper bröd i bageriet vill vi att det vi beställer ska var gjort på bra råvaror, se tilltalande ut och vara gott och nyttigt. Vi vill också få ett trevligt bemötande och känna oss väl omhändertagna i dessa sammanhang. Därför är ett mål och en viktig del i utbildningen att utveckla din servicekänsla och förmåga att möta gäster. RL är ett yrkesprogram där du får en utbildning inom restaurang och service och får lära dig matlagningens grunder, finesser och specialiteter. Vår strävan är att utbilda servicekunniga yrkesmänniskor i en bransch som ständigt förändras och utvecklas av inte minst internationella influenser.

InriktningarRestaurangelev

Bageri och konditori

Du lär dig att yrkesmässigt tillverka bröd, bakverk och konditoriprodukter. Här ingår att kunna följa recept, välja
och hantera råvaror samt att producera bröd och konditorivaror som är både tilltalande och smakrika.
Exempel på yrken: Bagare, konditor.

Kök och servering

Inom inriktningen Kök och servering lär du dig om matlagning i restaurang, om servering och om arbete i bar. Den här inriktningen möjliggör framtida arbeten som t.ex. kock, bartender, servitris eller servitör.

Färskvaror, delikatesser och catering

Inriktningen färskvaror, delikatesser och catering ska ge kunskaper inom livsmedelsområdet, i syfte att sälja, och om måltiden och dess delar som råvaruval, tillagning, drycker, dukning och uppläggning. Inriktningen kan till exempel leda till yrken som matinformatör eller säljare med specialisering mot exempelvis matlagning, bageri eller konditori.

Poängplan för RL inriktning Bageri och konditori (PDF, 295 KB)

Poängplan för RL inriktning Kök och servering (PDF, 296 KB)

Poängplan för RL inriktning Färskvaror, delikatesser och catering (PDF, 297 KB)

Uppdaterad: